Lotte Dalgaard

lotte005Navn: Lotte Dalgaard
Udgivelser: Tvillingesagen (2014), Det svageste led (2015)
Hjemmeside: www.lottedalgaard.com
Facebook: forfatterlotte
Instagram: dalgaardlotte

Hvorfor er du forfatter?

Jeg fik lyst til at skrive en krimi, fordi jeg i min praktiktid på Ekstra Bladet under uddannelsen til journalist dækkede en sag om en forsvunden ung kvinde i Sverige. Bl.a. gjorde mødet med hendes søster stort indtryk på mig, og 20 år efter brugte jeg nogle elementer fra de virkelige hændelser til min første krimi. Jeg kan godt lide at veksle mellem at fordybe mig i bogskriveriet og mit mere udadvendte arbejde som journalist og som underviser/vikar på Medieskolen Lyngby.

Hvordan bliver en bog til?

Det begynder med en overordnet idé, så brygger jeg videre på ideen inde i hovedet, og så går jeg i gang med at skrive. Undervejs kommer der detaljer på, og nogle ting ændres og tilføjes.

Hvor får du inspiration?

Jeg får inspiration til mine fiktive personer gennem folk, jeg kender eller har mødt, og til omgivelser fra steder jeg har været. “Tvillingesagen” blev som nævnt inspireret af sagen i Sverige, ideen til “Det svageste led” ved jeg ikke, hvor kom fra, den var der bare pludselig! Inspirationen til “Lucy” dukkede op, da jeg var på vej fra Sjællands Odde og hjem efter en fødselsdagsfest i Aarhus dagen før. Jeg kørte ind på en rasteplads, og der dukkede ideen op.

Fortæl om din seneste bog

Efter min debutkrimi “Tvillingesagen” vidste jeg ikke, om det blev ved den ene, eller om jeg havde flere historier i mig. Da “Tvillingesagen” var afleveret og i trykken, og jeg ikke kunne gøre mere ved den, fik jeg pludselig en ny idé. Den bryggede jeg videre på, og det kom der “Det svageste led” ud af.
“Det svageste led” begynder med et skuddrab på en teenagepige i Nordsjælland. Senere på sommeren bliver en mandlig førtidspensionist fra Ærø skudt og en kvindelig sagsbehandler fra Bornholm. Alle er blevet skudt med sammen våben, men hvad har de til fælles? Er der en seriemorder på spil, og hvem bliver det næste offer?
Journalist på Regionalavisen Nordsjælland Line Lyng dækker drabene for sin avis. Privat kæmper hun med vægten med at være en god mor for sin søn og med forholdet til sin lækre men alkoholiserede kæreste.

Begge bøgerEr der en scene eller et afsnit, du er særlig stolt af?

Jeg kan ikke fremhæve en scene eller et afsnit, jeg synes, det er svært, når jeg selv har skrevet det.

Hvordan er hovedpersonen?

Line Lyng er journalist på en regionalavis. Hun er mor, kæreste med en alkoholiker, som hun har et lidenskabeligt men besværligt forhold til. Og det er vigtigt for hende at få arbejdsliv og privatliv til at gå op i en højere enhed. Hun er lidt overvægtig og ked af det, men det er svært at gøre noget ved. Motion er der ikke rigtig tid til, og, som hun siger, kan en fuldvoksen kvinde leve af salat og suppe? Desuden smager højt belagt smørrebrød bare bedre ifølge hende.

Ligner hovedpersonen dig?

Hun ligner mig på nogle områder, andre karakteregenskaber og vaner har jeg opfundet, man har jo frie hænder, når man skal skabe sin hovedperson.

Har det sted, du bor, indflydelse på det, du skriver?

Ja, jeg er vokset op og bosat i Nordsjælland, og det er mit udgangspunkt i bøgerne. Line bor i områder, jeg selv har boet i, og noget af handlingen, især i “Tvillingesagen” udspiller sig i mindre lokalsamfund i Nordsjælland, hvor jeg enten har boet eller haft min gang. Jeg synes, det er sjovt at beskrive steder, jeg kender og holder af.
I “Det svageste led” har jeg brugt Allinge på Bornholm, hvor jeg boede i 2006-2008. Oven i købet har jeg brugt mit eget hus som gerningssted. Og i Stenum mellem Brønderslev og Løkken har jeg været på Thorupgaard bondegårdsferie flere gange, og der overnattede min hovedperson i “Det svageste led.”

Hvor og hvornår skriver du?

Jeg skriver ved mit spisebord i min lejlighed i Birkerød. Den ligger oven på Irma midt på Hovedgaden, som er en gågade. Jeg kigger ud på en række træer, der danner et grønt tæppe uden for mine vinduer. Om vinteren, når bladene er faldet af, kan jeg se hele vejen ned ad gaden.
Jeg kører min datter i skole og er hjemme ca. 8.15, og så går jeg i gang. Jeg skriver, sætter en vask over, skriver lidt mere, går ned og køber ind osv., så jeg ikke sidder for længe ad gangen og får ondt i både nakke og numse 🙂 Ved 14-tiden lukker jeg ned og henter min datter. Ind i mellem skriver jeg i weekenden, hvis min datter f.eks. er ude at lege.

Hvad er dit ideelle skrivemiljø?

Jeg kan rigtig godt lide at skrive hjemme, men jeg har heller ikke prøvet andet. Jeg drømmer ind i mellem om at sidde i et ugenert hus med havudsigt i 14 dage og skrive, men sådan er mit liv ikke skruet sammen.

Er der et tilbagevendende tema i dine bøger?

Ja, dels er der Lines udviklingshistorie og alkoholmisbrugstemaet, som fylder meget i hendes liv. Dels handler krimidelen mere om menneskelige mekanismer frem for vold, beskrevet i detaljer.

Hvad skriver du på nu?

Den tredje bog i serien om Line Lyng. Den har arbejdstitlen “Lucy” og foregår bl.a. på øen Jersey i Den engelske kanal, som er et vidunderligt sted.

Hvordan researcher du til dine bøger?

Når jeg har plottet på plads, taler jeg med politi, våbenteknikere, retsmedicinere og andre, der har forstand på de ting, jeg har med i bogen, så mine beskrivelser bliver troværdige. Desuden tager jeg ud til de steder, jeg har med i bøgerne, eller beskriver steder, jeg har været. I forbindelse med “Tvillingesagen” talte jeg en del med pressekoordinatoren hos Nordsjællands Politi. Til “Det svageste led” talte jeg bl.a. med efterforskningsledere i fem politikredse, med en fra Jægerforbundet og med en tidligere soldat, der havde aftjent sin værnepligt på Bornholm. Desuden tilbragte jeg en uge i Allinge for at genopleve stemningen i byen.
Til “Lucy” interviewede jeg en politikommissær på Jersey samt øens fængselsinspektør og en kvindelig indsat. Selve besøget i fængslet er også research, for nu kan jeg beskrive omgivelserne, når min hovedperson skal derind for at interviewe en kvindelig indsat, og jeg kender dagens rutiner derinde og nogle af den kvindelige indsattes tanker, som jeg kan bruge i bogen.

Begge bøger udkommer i Tyskland i år, og Zentropa har købt filmrettighederne til “Tvillingesagen.”