Maria Kjær-Madsen

Maria Kjær-Madsen portrætUdgivelser: Sorgens dæmoner (2011) & Tavshedens mørke (2013)
Hjemmeside: www.mariakjaer-madsen.dk
Facebook: www.facebook.com/mariakjaermadsen
Andre sociale medier: instagram.com/mariat2t

Hvorfor er du forfatter?
Jeg er forfatter, fordi jeg er dybt fascineret af ord. Deres magi og deres evne til at skabe billeder og mening i kaos.

Hvordan bliver en bog til?
Mine bøger bliver typisk til, ved at jeg sætter mig ned og giver fortællingen lov til at manifestere sig. Jeg har en overordnet ide om, hvad jeg skal skrive, og hvor fortællingen vil hen, men hvis jeg forsøger at styre for meget eller at tvinge den i en retning, som ikke falder naturligt, fordi jeg har en forestilling om, hvordan det skal være, så går det som regel i stå. Jeg har prøvet at arbejde med forskellige former for struktur i mit plot, men det virker bedst, når jeg giver slip og lader mig føre.

Hvor får du inspiration?
I livet. Bogstavelig talt. Små oplevelser, overskrifter, enkelte ord, billeder, bøger, film, de mennesker jeg kender – og dem jeg ikke kender.

Fortæl om din seneste bog
Jeg vil hellere fortælle om den, som er på vej til forlaget. Det er den tredje krimi om Luna og Jepsen. Den tager sit udgangspunkt i en gammel kærlighedshistorie fra 1970’erne, som på alle måder var umulig. Konsekvenserne trækker spor op i vores tid, hvor Luna, som er politielev, sammen med sin praktikvejleder ved Fyns Politi bliver kaldt ud til en strandvasker ved Skovballe Havn på Tåsinge.

Er der en scene eller et afsnit du er særlig stolt af?
Jeg er rigtig glad for de kærlighedsbreve, som binder fortællingen sammen.

Hvordan er hovedpersonen?
Luna er 31. Hun er tidligere journalist, men hun blev så bidt af politiets arbejde i løbet af de første to bøger, at hun tog springet og nu er begyndt på politiskolen i Brøndby. Hun er selvstændig, temperamentsfuld og et rodehoved, men den nye livssituation udfordrer hende. Det har konsekvenser for hendes forhold til journalistkæresten Janus, som har bakket hende op i hendes ønske om et professionsskifte, men som nu er ved at have fået nok.

Ligner hovedpersonen dig?
Ha ha, ikke for meget håber jeg. Men jeg kan nok ikke sige mig helt fri.

Har det sted du bor, indflydelse på det du skriver?
I allerhøjeste grad. Mine krimier tager udgangspunkt i det miljø, jeg kender. Det har jeg valgt, fordi det er nødvendigt for mig for at skrive autentisk. Jeg ville aldrig kunne skrive en Københavner-krimi, for jeg skal bruge en GPS for at finde Rådhuspladsen. Det er der også så mange andre, der gør.
I mine øvrige bøger og noveller har min by og bolig ikke så stor indflydelse.

Hvor og hvornår skriver du?
Jeg skriver ligeså snart, jeg ikke er på arbejde som folkeskolelærer. Da jeg fyldte 50, fik jeg en skrivepavillon i gave. Skrivelyst. Mine sønner, bonussøn og kæreste byggede den op fra grunden i haven. Sekskantet, fuldt isoleret og ualmindelig hyggelig. Det er mit kreative rum, og jeg er vild med at være der.
Maria Kjær-Madsen_mord i DK
Hvad er dit ideelle skrivemiljø?
Helt alene i Skrivelyst. Eller et ugeophold på Hald Hovedgaard.

Skriver du ud fra/efter en særlig idé?
Nej. Jeg skriver det, der kommer, når først jeg har forstået konceptet i fortællingen. Men jeg opsætter ofte en ramme. Fx antal ord eller fortællingens tid. Mine krimier forløber alle over en uge. Jeg har netop skrevet en roman, hvor alle kapitlerne var på 2500 ord. Det kan virke begrænsende, men jeg skriver bedst, når jeg ikke kan ’flyde ud over det hele’.

Er der et tilbagevendende tema i dine bøger?
Egentlig ikke. Men jeg synes, det er dybt spændende at dykke ned i det at være menneske. Vores frygt, håb, relationer og tilværelse. I øjeblikket kredser mine kreative tanker meget om døden. Både den fysiske og den åndelige som en ny begyndelse.

Hvad skriver du på nu?
Jeg har sat 2016 af til at afslutte de mange skriveprojekter, som jeg har gang i, fordi det er gået op for mig, at jeg for nemt lader mig rive med af nye ideer, og det har nogle konsekvenser for dem, som jeg allerede har gang i. Jeg vil øve mig i at arbejde på et projekt ad gangen.
Jeg er næsten færdig med Luna 3.
Det næste er en roman, som jeg begyndte på sidste år. Det er en fortælling, som jeg drømte, og som jeg er i gang med at manifestere på ord.
Den handler om en ung kvinde, som forelsker sig i en dejlig mand, som dog viser sig at have et problem med jalousi. Han vil ’eje’ hende. Også efter hans død.

Hvordan researcher du til dine bøger?
Når jeg skriver krimier forsøger jeg, som sagt, at være så autentisk som muligt. Jeg trækker i høj grad på mit netværk, og denne gang, hvor jeg skulle vide noget om politiskolen, fik jeg kontakt til en ung kvinde, som gik på politiskolen. Hun er i mellemtiden blevet færdig, men hun har tålmodigt svaret på alle mine spørgsmål.
Derudover læser jeg meget. Fx læser jeg om døden i øjeblikket, fordi jeg ved, at der er en fortælling på vej, som jeg skal ’gøre mig klar til’ at skrive ned.
Desuden er min ’læseliste’ på computeren altid overfyldt, fordi jeg lægger bogmærker ind, hver gang jeg falder over en interessant artikel.
Og endelig så har jeg altid min mobiltelefon i nærheden. Jeg tager mange ’hurtige’ fotos, som kun er beregnede til at fastholde en ide eller en tanke.